Gyeplabda

A Sportág bemutatása.

Sziasztok, Levi vagyok!

Szeretném veletek megosztani, hogy miről is szól a gyeplabda sportág.

A gyeplabda egy olimpiai csapatjáték. A gyeplabdában két 11fős csapat játszik egymás ellen és a játék célja, hogy egy speciális ütővel a labdát az ellenfél kapujába juttassák a labdát. A mezőnyjátékosok csak az ütővel érhetnek a labdához.

A szabadtéri gyeplabda játéktere 91,4 méter hosszú, és 55 méter széles, ami középvonallal, és két negyedvonallal hosszában négy részre osztott. A kaputól egy 14,63 méter sugarú félkör található ezen belül pedig a kaputól 6,475 méterre egy pont, a büntetőpont. A kaputól két oldalra 5-5 méterenként két-két, az alapvonalra merőleges vonal található. A pálya talaja általában műfű.

A gyeplabda jellegzetes eszköze az ütő. Az ütő egy nyélből és egy, a bal oldalán lapos, hajlított fejből áll. Fontos, hogy ellentétben a jégkoronggal, nincsen külön jobbkezes és balkezes ütő. A labdához kizárólag az ütő lapos oldalával lehet hozzáérni.

A labda gömbölyű, kerülete 224 és 235 milliméter között lehet, súlya 156 és 163 gramm közötti. Bármilyen anyagból készülhet.

A játék idő 4x17,5 perc, a negyedek között 1perc szünet van, a félidőben 5perc a szünet. A mérkőzést az nyeri aki több gólt lő az ellenfél kapujába. A gól csak a kapu előtti fél körön belül érvényes.

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én